Folkdräkter

I föreningen försöker vi uppmuntra till att hålla folkdräktstraditionen levande. Vi gör det genom att ge råd till dem som vill sy, eller sy om, en dräkt (se mer under Dräktråd) och att hyra ut folkdräkter. Fyrisgillet hyr ut dräkter även till dem som inte är medlemmar i föreningen.

Folkdräktsmarknad

Tid för folkdräktsmarknad meddelas i god tid innan.

Länk till annonsblad

Dräktråd

De flesta som varit med oss och sytt på sina dräkter är nu klara, därför har vi beslutat att inte längre ha några regelbundna träffar i Dräktrådet. Vill du ändå ha hjälp med din dräkt kan du kontakta någon av oss i Dräktrådet, så kan vi komma överens om en tid när vi kan träffas. Den vanligaste dräkten från Uppland är Häverödräkten, men vi hjälper dig även att sy dräkter från andra delar av landet. Även du som inte är medlem i föreningen är välkommen. För icke-medlemmar i Svenska Folkdansringen, Upplands distrikt är kostnaden 300 kr. Kurslokal: Ringhem, Gl:a Uppsalagatan 21 Minka Coholic, 073 983 4681 Cecilia Biriell, 070 946 8565

Hyra folkdräkt

Är du vid något tillfälle i behov av en folkdräkt, men inte äger någon själv, kan du hyra en av oss.
Vi hyr ut till såväl dansuppvisningar och tävlingar, som bröllop och fester där du i en folkdräkt aldrig är felklädd.
En finare folkdräkt räknas som högtidsdräkt, och kan alltså ersätta frack på t.ex studentbal.
Föreningen har ett antal folkdräkter som hyrs ut både till föreningsmedlemmar och till allmänheten.
Eftersom vi finns i Uppland har vi mest Häverödräkten.
Bland kvinnodräkter finns huvudsakligen Häverödräkter, men även enstaka dräkter från Västerfärnebo, Riala, Leksand och Rättvik. Dräkter finns i storlekarna 34-46. Vi har även en Sverigedräkt (storlek ca 44).
För män har vi bara Häverödräkt, i storlekar 46-56 (i princip en i varje storlek).
Kostnaden är 700 kr per tillfälle för icke-föreningsmedlemmar (500 kr för studerande under 25 år). Kontant betalning eller Swish vid utlämnandet av dräkten, eller faktura till företagskunder.
Vi kan även skicka dräkter, men det är bäst om du själv kan komma och prova.

Är du intresserad av att hyra en folkdräkt, kontakta
Cecilia Biriell, 0709 468 565 eller Minka Coholic, 0739 834 681.
Du kan också kontakta Cecilia per mejl; cecilia.biriell@gmail.com
Vi finns på Gamla Uppsalagatan 21 i Uppsala (parkering på gården).

Att köpa eller sälja folkdräkt

Har du en folkdräkt som du inte är i behov av utan vill sälja eller vi du skaffa en folkdräkt?
Då finns några alternativ som vi kan rekommendera:
Köpa eller sälja på hemsidan: folkdraktsmarknad.se. De finns även på Facebook.
Sälja eller köpa på Svenska Folkdansringens Upplandsdistrikts Dräktmarknad som är en marknad för de som vill köpa eller sälja folkdräkter eller delar till dem. Dräktbytardagen hålls på Vaksalaskolans matsal, Uppsala, en söndag i slutet av mars eller början av april. För mer detaljer kontakta Cecilia Biriell, cecilia.biriell@gmail.com.
Folkdräktsmarknader anordnas på många platser i landet. Bäst är att köpa/sälja lokalt där dräkten hör hemma.
Sätt in en annons i Svenska Folkdansringens tidning Hembygden. Radannonser kostar 100 kr för högst 20 ord, 21-30 ord 150:-, 31-40 ord 200:-. Kontakta hembygden@folkdansringen.se eller Hembygden, Svenska Folkdansringen, Box 35008, 100 27 Stockholm. Telefon 08-695 00 15.

Sätt in en annons på Blocket, Tradera eller någon annan köp- och säljsite på internet. De flesta verkar finnas under rubriken kläder och skor, men det viktigaste är att ordet ”folkdräkt” finns med så att det går att söka på det. Tänk på att tydligt beskriva dräkten (med angivande av socken och storlek) och ta några bilder som visar den tydligt.

Det är svårt att ge råd om pris på en folkdräkt. Det är en fråga om tillgång och efterfrågan och det går inte att få ersättning för all nedlagd tid på en handsydd dräkt. Priset är också beroende på hur många delar dräkten består av, hur mycket broderier, silversmycken etc. den har. En folkdräkt kan kosta från 2.000 kr och uppåt. Priser runt 5.000 kr är vanliga.

I Fyrisgillet har vi de dräkter vi behöver i vår Dräktkammare och köper för närvarande inte in fler.